Miljonääri Donald Trumpin ei pitänyt päästä Yhdysvaltain presidentiksi, mutta niin vain kävi. Hän herätti nukkuvat, joita valtamedian analyysit ja uutislähetykset eivät kiinnostaneet vähääkään. He elivät toisenlaista todellisuutta.

Vanha, usein käytetty vaalikonsepti toimi, koska oli taas sen aika. Yhdysvallat odotti Trumpin kaltaista ehdokasta ja sai sellaisen. Jo kyyninen saarnaaja kirjoitti aikanaan, että mitä on ollut, sitä on vastakin, ja mitä on tapahtunut, sitä tapahtuu vastakin. Ei ole mitään uutta auringon alla.

Niin kuin ei olekaan. Trumpin käyttämät keinot – protektionismi ja eristäytyminen – eivät ole uusia. Uusi ei ole myöskään slogan ”America First” eli hyväksi koetut keinot toistuvat Yhdysvaltojen historiassa säännöllisin ajoin. Paluu turvalliseen menneisyyteen puhuttelee aina.

Yli 50 Hollywood-elokuvassa näytellyt tuleva presidentti Ronald Reagan lupasi Amerikalle aamunkoiton ja uudelleen syntymisen. Hän nostatti kansallistuntoa maalaamalla Yhdysvalloista äänestäjien mieliin kuvan ”loistavasta kaupungista kukkulalla” ja tehosti sanomaansa kertomalla vitsejä Neuvostoliitosta.

Presidentti Trumpin ohjelma ja retoriikka on kuin kopio Reaganin toimista 80-luvulla. Reagan kasvatti Yhdysvaltain puolustusmenoja ja alensi verotusta. Hän onnistui johdattamaan ensimmäisellä presidenttikaudellaan maansa taloudelliseen kukoistukseen ja tuli valituksi uudelleen.

Yhdysvaltojen talous on ollut tasaisessa nousussa koko tämän vuosikymmenen. Kasvukausi on kolmanneksi pisin maan historiassa ja pörssikurssit ovat ennätyksellisen korkealla. Työttömyys on alhaisimmillaan 16 vuoteen. Käytännössä Yhdysvalloissa vallitsee täystyöllisyys.

Odotusarvo talouden hyytymiselle on suuri. Olipa presidenttinä kuka hyvänsä, jotain merkittävää on juuri nyt tehtävä, jotta talous ei sakkaa. Se vaikeuttaisi istuvan presidentin asemaa. Sen takia republikaanit ja Trump ajavat suurta verouudistusta, joka alentaisi työntekijöiden verotusta reippaasti ja pudottaisi yritysten veron peräti 20 prosenttiin entisen 35 sijasta.

Näillä toimenpiteillä on tarkoitus sysätä Yhdysvaltain bruttokansantuote lähes kymmenen prosentin nousuun pitkällä aikajänteellä. Sillä on merkitystä myös Suomen kannalta, sillä vienti Yhdysvaltoihin on mittavaa.

Trumpin retoriikka ja jutut ovat mitä ovat, mutta taustalla on kunnianhimoinen talouspoliittinen ohjelma, jolla pyritään lisäämään investointeja ja estämään päälle painava taantuma. Uhittelu ja suorasukainen sanan säilän käyttö pitää presidentin otsikoissa ja maailmanpolitiikan ruorissa. Kukaan ei jää kylmäksi.

Kun Trump nimittelee Pohjois-Korean päämiestä pieneksi rakettimieheksi, joka ei ole enää pitkään täällä, ollaan maailman rauhan kannalta vaarallisella tiellä. Kaikki sen tietävät. Viesti on varmasti mennyt perille myös Kiinan ja Venäjän johdolle. Jotakin pitää maailman suurvaltojen yhdessä tehdä, että Korean niemimaa ei muutu savuavaksi katastrofiksi.