Iivo Niskasen olympiavoitosta on varmaan jo kaikki kirjoitettu, mutta kannattaa sitä silti vielä pohtia hieman toisenlaisessa valossa. Oli se sen verran ikimuistoinen suoritus. Suuret onnittelut vielä hiihtäjälle itselleen, koko perheelle ja Vieremälle!

Tuollainen suoritus ei ole mahdollista, jos kaikki taustatekijät eivät ole kunnossa. Mikään ei saa sotkea harjoittelua ja keskittymistä. Huippu-urheilija ei todella kaipaa ympärilleen ihmisiä, jotka etsivät vain virheitä ja epäkohtia.

Harjoittelusta palautuminen on nykyurheilussa kaikki kaikessa. Sitäkään ei saa huolilla ja murheilla pilata. Taustajoukkojen hyväntahtoinen, jatkuva tuki on tässä suhteessa kaikkein tärkeintä. En usko, että kukaan kykenee huippusuorituksiin, jos palaute on pääsääntöisesti negatiivista.

Suomalaisessa urheilussa sponsoreiden  ja yhteistyökumppaneiden taloudellinen panostus on todella merkityksellistä, sillä esimerkiksi Norjan hiihtoliiton taloudellinen panostus lajin eteen on aivan eri luokkaa kuin Suomen lajiliiton. Norjassa satsataan menestykseen ja yhteisöllisyyteen. Se näkyy tuloksissa.

Viime kädessä urheilijan henkilökohtaiset ominaisuudet tuovat menestyksen tullessaan. Mitä korkeammalle tasolle mennään, sen enemmän henkiset ominaisuudet ratkaisevat mitalien kohtalon. Kaiken takana on kuitenkin aina ahkeruus, halu menestyä, kyky ottaa riskejä ja sitoutuminen pitkäaikaiseen kovaan työhön. Sama menestysresepti pätee yrittäjiin.

Huippu-urheilija on täysiverinen yrittäjä ja jossain määrin myös toisinpäin. Ei liene sattumaa, että monet menestyneet yrittäjät ovat entisiä urheilijoita tai erityisen kiinnostuneet urheilusta. Laajasti ajatellen, yritykset ja työpaikatkin ovat urheilijoita. Jos toimitusjohtaja ei osaa motivoida alaisiaan tai alaiset ronklaavat olemattomista asioista, menestystä ei tule.

Voisiko sama lainalaisuus koskea kuntia ja kaupunkeja, jopa kokonaisia maakuntia? Voisivatko nekin olla ikään kuin urheilujoukkueita, joiden menestys riippuu yhteishengestä ja taustajoukkojen tuesta. Ainakin koko Vieremän kunta yrityksineen vaikuttaa huippu-urheilijalta. Sen verran hienoa on menestys vuosien saatossa ollut.

Miten on kuntapäättäjien ja kansanedustajien laita? Mihin joukkueeseen he kuuluvat? Tarvitsevatko he tukea ja kannustusta, varsinkin huonon päivän sattuessa? Milloin viimeksi itse annoit myönteistä palautetta jollekin henkilölle? Niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan.

Niskasten sisarusten menestys on kerta kaikkiaan ainutlaatuista. Siitä reseptistä kannattaa meidän kaikkien ottaa oppia. Kannustetaan ja tuetaan niitä, jotka jaksavat yrittää ja myös niitä, joilla menee välillä huonommin. Kannattaa aloittaa jo tänään. Kokeile edes.