Sisäisen turvallisuuden nykytila ja käytettävissä olevat taloudelliset resurssit eivät ole lähimainkaan tasapainossa. Tämä tuli täysin selväksi, kun eduskunta keskusteli torstai-iltana sisäisen turvallisuuden selonteosta.

Tilanne on muutamassa vuodessa muuttunut huolestuttavaan suuntaan monesta eri syystä, joihin emme itse ole voineet juurikaan vaikuttaa. Vaikka olemmekin pieni syrjävaltio, niin siitä huolimatta kansainvälinen rikollisuus, terrorismin uhka ja monenlaiset valeinformaation muodot vaativat yhä enemmän viranomaisten resursseja ja uusia taitoja.

Aika yksimielisiä oltiin siitä, että yksi suurimpia sisäisiä turvallisuusuhkia on syrjäytyminen ja sen seuraukset. Jo nyt on nähtävissä mihin osattomuus johtaa. Ilmiö ei ole uusi eikä se puhumalla parane, mutta on tärkeää, että kansanedustajat laajalla rintamalla tunnistavat tämän erityisesti nuoria uhkaavan vaaran.

Maahamme on viime vuosina saapunut monenlaisia ihmisiä vieraista kulttuureista. Kaikki eivät suinkaan ole tulleet vilpittömällä mielellä. Se on tiedostettava ja tunnustettava.

En tiedä mikä on vaikuttanut mihin ja millä aikajänteellä, mutta valitettavasti huumeiden käyttö on Suomessa lisääntynyt merkittävästi. Se voidaan todeta jätevesistä tehtävillä mittauksilla. Kaupunkien jätevesissä virtaa yhä enemmän vaarallista metamfetamiinia, joka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta.

Lehtitietojen mukaan metamfetamiinin määrät ovat Espoossa lähes 20-kertaistuneet vuoden takaisesta. Helsingissä lukema on 16-kertaistunut. Isoja pitoisuuksia huumeita löytyy myös Jyväskylän, Kuopion, Turun ja Savonlinnan jätevesistä. Suomalaiskaupungit ovat metamfetamiinin osalta kärkikastia koko Euroopassa, ja on turha kuvitella etteikö kehitys olisi pienemmissäkin kunnissa samansuuntaista.

Miten on käynyt poliisien resursseille huumeiden vastaisessa työssä? Huonosti. Oman käsitykseni mukaan poliiseja ei ole lähimainkaan riittävästi huumeiden vastaisessa työssä. Lisäksi niille nuorille, jotka olisivat pikaisen hoidon tarpeessa huumeriippuvuutensa takia, ei löydy hoitopaikkaa nopeasti. Se on todella valitettavaa, sillä kun aika kuluu eikä hoitopaikkaa löydy, heikkenevät mahdollisuudet pelastautua.

Kysyin keskustelun aikana ministeriltä tästä huumeongelmasta ja viranomaisten resurssien kohdentamisesta. Vastausta en olettanutkaan saavani eikä se ollut tarkoituskaan. Kansanedustajan tehtävä on nostaa tärkeitä asioita esille eduskunnassa. Kyllä sillä on merkitystä. Sisäisen turvallisuuden edistäminen on hallituksen puoliväliriihen tärkeimpiä kysymyksiä.