Maailman turvallisuusympäristö on pysyvästi muuttunut huonompaan suuntaan. Suurvaltojen väliset jännitteet, kuivuus, veden puute ja lisääntyvä maapallon väestömäärä tulevat aiheuttamaan suuria pakolaisvirtoja jatkossakin.

Yllämainittu kehityskulku lisää väistämättä kansainvälisen rikollisuuden kasvua ja terrorismin uhkaa. Niin on käynyt Suomessakin. Kansainvälisiin tapahtumaketjuihin emme juuri voi vaikuttaa. Sen vuoksi on keskityttävä omaan tekemiseen.

Ihmettelen, jos joku puolue alkaa vastustamaan siviilitiedustelulainsäädännön kiireellistä toteuttamista Suomessa. Muualla Euroopassa asia on jo kunnossa. Uuden lakipaketin tarkoitus on parantaa yhteiskunnan mahdollisuuksia suojautua terrorismilta, vieraiden valtioiden vakoilulta tai elintärkeän infrastruktuurin tuhoamiselta.

Tiedusteluun liittyvän lakipaketin kiireellinen käsittely vaatii perustuslain muutoksen ja siten eduskunnan 5/6 enemmistön hyväksynnän. Nyt testataan parlamentaarista yhtenäisyyttä isänmaalle tärkeässä asiassa. Yksityisyyden suojaan vetoaminen lienee turhaa, sillä tiedusteluvaltuuksien käyttäminen edellyttää aina tuomioistuimen lupaa.

Maahamme on viime vuosina saapunut monenlaisia ihmisiä vieraista kulttuureista. Kaikki eivät suinkaan ole tulleet vilpittömällä mielellä. Se on tiedostettava ja tunnustettava.

En tiedä mikä on vaikuttanut mihin, mutta huumeiden käyttö on Suomessa lisääntynyt merkittävästi. Vuosi 2016 oli synkkä. Se voidaan todeta jätevesistä tehtävillä mittauksilla: suomalaiskaupungit ovat esimerkiksi metamfetamiinin osalta kärkikastia koko Euroopassa.

Miten on käynyt poliisien resursseille huumeiden vastaiseen työhön? Huonosti on käynyt. Oman käsitykseni mukaan poliiseja ei ole lähimainkaan riittävästi huumeiden vastaisessa työssä eikä niille nuorille, jotka olisivat pikaisen hoidon tarpeessa huumeriippuvuutensa takia, löydy hoitopaikkaa nopeasti. Se on todella valitettavaa.

Poliisi sai hallituksen puoliväliriihessä 38 miljoonaa ja rajavartiolaitos kahdeksan miljoonaa euroa. Eduskunta ei ohjaa poliisin rahan käyttöä, operatiivinen toiminta ei kuulu sille. Toivottavasti Poliisihallitus ja sisäministeriö yhdessä kohdentavat riittävästi resursseja huumeiden vastaiseen työhön ja sitä kautta omaisuusrikoksien ennaltaehkäisyyn.