Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan varojen maakunnallinen jakaminen on parhaillaan hallituksen työpöydällä. Tarkemmin ilmaistuna asiapaperit ovat vastuuministeri Mika Lintilän salkussa.

EU:n alue- ja rakennepolitiikan seitsenvuotisen ohjelmakauden rahat on tarkoitettu alueellisten erojen tasoittamiseksi Suomessa. Ohjelmakauden kokonaissumma asettunee noin 2,5 miljardin euron paikkeille. Itä-Suomen kehittämiselle, olkoonpa kyse yliopistosta, ammattikorkeakoulusta tai yrityksistä, aluekehitysrahat ovat korvaamattoman tärkeitä taistelussa alueellista eriytymistä vastaan. 

Kyse ei ole pelkästään Euroopan unionin Suomelle ja sen heikommin kehittyville alueille myöntämistä kehitysrahasta, vaan kokonaisrahoitukseen sisältyy myös kansallinen rahoitusosuus. Ja juuri tätä kansallista rahoitusosuutta ollaan nyt kulissien takana säätämässä niin, että Etelä- ja Länsi Suomi voittavat ja Itä- ja Pohjois-Suomi häviävät! Kyse on sadoista miljoonista euroista.

Itä- ja Pohjois-Suomen kansanedustajien ja elinkeinoelämän sekä oppilaitosten on nyt kaikin keinoin vaikutettava siihen, että aluekehitysrahojen suurta puhallusta ei pääse tapahtumaan.

Suomi on sitoutunut EU:n rahastojen toimintaperiaatteisiin ja tavoitteisiin. Näin ollen myös kansallisen rahoituksen on tuettava rahastojen toimintaa, sillä muutenhan Suomi todellisuudessa vastustaa EU:n aluepolitiikkaa.

Julkaistu Karjalaisessa 23.8.2021